🔎 Avui us volem ensenyar a identificar l'ortiga petita que, a diferència de l'ortiga gran, és anual i monoica. Es distingeix d'Urtica dioica sobretot pel tamany de la planta en general i per la mida de les fulles: Urtica urens és molt més petita, amb fulles més petites, més tendres i menys urticants.
La planta està coberta de tricomes (el que semblen agulles) que, si els toquem, ens transmeten l'àcid fòrmic, una substància urticant. Per recollir-la es recomana emprar guants, si pot ser dels gruixuts. No desprèn cap mena d'aroma.
💚 Creix majoritàriament en horts, jardineres i herbassars ruderals relativament humits. També en descampats i zones remogudes. Prefereix sòls més aviat fèrtils o, si més no, amb una elevada concentració de nitrogen. La trobarem des del nivell del mar fins als 2.450 msnm. És abundant gairebé en la totalitat del territori català.
🥗 Nutricionalment, presenta concentracions molt elevades de calci (Ca), podent proporcionar la ingesta diària necessària a partir de tan sols 150 g d'aquesta planta. A més, té concentracions rellevants de potassi (K), fòsfor (P), zinc (Zn) i ferro (Fe). També s'ha corroborat la seva capacitat antibacteriana i antimicrobiana. Pot presentar concentracions elevades de nitrats si creix en terrenys excessivament fertilitzats amb adobs químics, casos en què els infants n'haurien de reduir el consum.
👩🍳 Se'n consumeixen les fulles, tant crues (la substància urticant desapareix amb la cocció o amb la trituració) com cuites. Les fulles crues d'ortiga tenen un gran potencial gastronòmic, això sí, sempre triturades o cuites. En cru, el gust és una barreja entre espinacs i fruits secs, amb una intensa però agradable aroma clorofíl·lica. Podem fer-ne pestos, salses o patés vegetals. Cuita recorda de forma clara als espinacs.
A diferència d'Urtica dioica, l'ortiga petita aguanta una mica millor la cocció, fet que en algunes elaboracions pot resultar un punt a favor seu.
🧐 I a vosaltres, com us agrada cuinar l'ortiga? Quins altres usos etnobotànics feu sevir?
#eixarcolant #plantesoblidades #plantessilvestres #proximitat #ortiga #etnobotànica #urticaurens