vulverinekoos
2 weeks ago
Har du nåt webinar om FÖRklimakteriet? Jag har ett om hela klimakteriet, jo! Det behövs ingen föreläsning om nåt påhittat separat förstadie. Klimakteriet är den långsamma avvecklingen av äggstocksindustrin. Det är mognaden från fertilitet till infertilitet som egentligen pågår från sena trettioårsåldern tills någonstans runt 50. Menopausen är sen när övergången är ett faktum och man inte haft mens på minst ett år. Om du är närmare 40, dina menscykler har börjat flippa ut och dina hormonella symptom tyder på att ägglossningen/progesteronet inte längre funkar som den ska, då är du troligen i BÖRJAN av klimakteriet, helt enkelt. Få inte ångest nu, processen är typ 15 år lång! Det händer t.o.m. att man hinner klämma in någon graviditet till trots att förutsättningarna inte längre är optimala. Åldrandet, särskilt som kvinna, gör de flesta vettskrämda. Termen ”klimakteriet” blandas tyvärr ofta ihop med menopausen, så om man ännu är några år från populärkulturens nidbild av en ”klimakteriekärring”; en lätt gråhårig, medelålders kvinna med vallningar och humörsvängningar, så är det ju förstås inte så lockande att sätta sig själv i den kategorin. När det står ”PREmenopausal” i studier och läroböcker menar man dock från puberteten till menopausen. Alltså kvinnor i fertil ålder. ”PERImenopausal”, hänvisar till sen-klimakteriet, dvs kring menopausen. Det finns alltså egentligen inget ”FÖRklimakterium”, det säger man mest för att kvinnor inte ska känna sig gamla. Fysiskt sett hänvisar förklimakteriet till den period då kvinnor ofta börjar märka kortare cykler, konstiga blödningar och lägre progesteron. Symptomen intensifieras ofta ju äldre och bråkigare äggstockarna blir (då är man verkligen i klimakteriet) men åldrandehastighet och symptom är individuellt och inget vi kan sätta någon tydligt avgränsning på. Oavsett så är allt del av samma process. Jag pratar därför i princip aldrig om något förklimakterium. Det är viktigare att förstå: 1. Menscykeln 2. Vad som händer med menscykeln under den långa resan mot menopausen än att haka upp sig på ytterligare en förvirrande kategori. Förstår du vad åldrandet innebär för dina äggstockar så förstår du förklimakteriet.
Edit
Download
1,209 likes
86 comments
Önskade det fanns mer information, förståelse och hjälp angående våra kvinnliga hormoner ocv klimakteriet. Själv slängdes jag in i det med en cancerresa och cytostatikabeh. Så lite hjälp man går av sjukvården efter en sådan behandling och nu är man lämnad vind för våg för att förstå sig själv o hur kroppen ej fungerar som den borde?! Så tragiskt men har fått noll hjälp med detta men är imponerad av cancervården och känner tacksamhet men tappat bort mig själv helt!
❤️
Min fru har sedan några månader tillbaka fått hemskt mensvärk, så hon spyr och inte kan vara still. Att mensvärken är SÅ kraftig är nytt. Ungefär i samband med att hon fyllde 28. Kan det vara besvär i enlighet med din informativa text?
Jag var 32 när vården sa att jag är i förklimakteriet. Fast efter en kurs i fertilfitetsförståelse tänker jag att det snarare är post-pill-syndrom (i brist på bättre ord) som orsakat min situation. Det är ju alldeles för tidigt liksom!
🙏🏼Tack
@saranylander86 Här kan du läsa om klimakteriet. 😍