fannyarsinoe
4 weeks ago
Debatten om influencers tycker jag ofta är konstig. De beskrivs som ”makthavare” trots att de är helt underkastade kraven från olika företag som gör ”samarbete” med dem och plattofrmarna som de verkar på. Ett litet fåtal blir såpass stora att de slutar vara beroende av företagsspons och kan gå runt på försäljningen i sina egna företag, och även dessa är ju enormt beroende av ”tjänster” som instagram och tiktok för att nå ut. Det stora flertalet influencers är snarare prvärldens gigjobbare eller daglönare, de måste hanka sig fram mellan olika event, göra gratisjobb för att jobba upp sitt rykte och så vidare. Inramningen må vara glammigare, men osäkerheten är densamma. Detta är inte menat som något inlägg om att det är synd om influencers, de flesta skulle ju kunna skaffa ett vanligt jobb, men jag tycker det är konstigt att människor som ”granskar” influencers så sällan är intresserade av de företag som betalar för deras tjänster. Ofta beskrivs företagen snarare som offer för influencers som lurar dem att de har större genomslagskraft än de egentligen har (köpta följare och kommentarer osv). Ännu mindre är intresset för plattformarna som influencers verkar på som ju såklart tjänar massa på att de producerar massa content och skapar engagemang som gör att folk vill använda deras appar. Apparna ses liksom som en del av naturen, inte som en part med egna intressen i målet. Men självklart vill dessa företag ha en större del av kakan, och nu när de dominerar internetanvändandet är det enkelt gjort. Influencers är ju egentligen bara toppen på isberget som vi kallar uppmärksamhetsekonomi, sociala medier osv. De är det mänskliga (och oftast kvinnliga) ansiktet utåt för detta, de som har minst att säga till om och de som får mest skit för denna nya värld. Den som inte är intresserad av att analysera sociala medier-företagen och företagen som köper influencers tjänster kommer inte heller att förstå fenomenet influencers. Men jag antar att det är roligare att tänka att ett gäng ytliga tjejer med tillgjorda röster liksom bara uppstod av sig själva.
Edit
Download
562 likes
12 comments
Så läsvärt! Tack! ⭐
Bra inlägg. Spot on. Tänker också på alla följare som också dras med i spelet. Unga som får fel ideal. Och samtidigt är det ett multinationellt företag som gottar sig i bakgrunden. Till och med kinesiska staten. Händer det något är det liksom en själv som man har satt i spelet.
Tack för att du lyfter det här. Jag tycker debatten om influencers är så himla skev. Jag vet inte hur stor del av influencers som är just kvinnor. Men det kanske är en nyckel till varför de har sånt "rykte" om sig, som grupp. Att det just är så stor andel kvinnor. Många är/blir väl också företagare själva. Så det är ju inte bara att sitta och snacka en halvtimme framför mobilkameran varje dag som är deras huvudsakliga sysselsättning. Som sagt, bilden är skev, tonen om dem är nedlåtande och media har i flera år delvis livnärt sig på att i mångt och mycket skriva nyheter i form av att göra copy/paste på inläggen som influencers, kändisar, politiker och debattörer skriver. (De är ju alla olika nivåer av influencers i sammanhanget.)
Som influencer är man ju så jäkla utsatt också. Hela du och din person kan bli utdömd öppet inför alla att beskåda. Allt de sagt och gjort finns dessutom sparat för all framtid. Företagen? Noll ansvar eller skyldighet att backa upp. De drar sig undan istället och avslutar alla samarbeten..
Detta ställs på sin spets i nya dokumentärserien ”Priset vi betalar” som faktiskt går på företagen. Heja @fridasoderlund 👏
Social medier underlättar fördumningen av massan. Alla känner sig intelligenta🤣.. klarar sig själva. Blir ännu mer utnyttjade och fattiga🥺. Influencers komma och gå, men den fattiges lott bestå.
Håller med. De har väl makt på samma sätt som kändisar i alla tider haft, men det är ju inte detsamma som att de faktiskt är makthavare. De kan inte påverka lagar eller statsbudget liksom.
Jag tycker att detta beskrevs fint i dokumentären Priset vi betalar, som finns på svt. Har du sett den?
Analysen är mitt i prick som vanligt🙏