vulverinekoos
3 months ago
Om du inte ännu är bekant med termen ”detransition” så är det alltså de personer som avslutar sin könsbekräftande (läs könskonträra) behandling inom transvården och återgår till att leva som det kön de fysiskt är. Jag vill inte dela vilka hormonella problem denna person lider av, utan början av vittnesmålet säger allt: att vården inte kan förklara eller stötta kring konsekvenserna av att bl.a. medicinera med det motsatta könets könshormoner. Iofs inte så märkligt, eftersom man inom medicinen 2022 fortfarande inte ens har full koll på hur kvinnokroppen fungerar. Så man får vända sig annorstädes, i det här fallet till någon som bara för något år sen blev cancellad från en barnmorskedemonstration för att min blotta närvaro skulle göra platsen ”otrygg för transpersoner” - detta baserat på att jag pratar om menstruation och kvinnor som något som i de allra flesta fall rent fysiologiskt hör ihop. Och ja, vi lär se fler personer detransitionera (med livslånga men av behandlingen) och komma ut med hjärtskärande vittnesmål de närmsta decennierna. Det är mycket samhället kommer få skämmas för i detta avseende. Vänta bara. Jag kommer fortsätta sätta mig in i den biologiska verkligheten, så att jag kan vara till hjälp med den kunskapen. Den kommer nämligen behövas.
Edit
Download
878 likes
123 comments
Genuin undran: Varför skulle det vara MER problematiskt att belysa att transvården är problematisk och ofullkomlig, än att, som Jenny så tålmodigt gör allra oftast, belysa problematik i kvinnovården? Självklart kan det vara problematiskt när vården gör snabba omställningar oavsett sammanhang? Varför skulle transvården vara undantagen detta? Om man nu vill föra en öppen dialog om ämnet så MÅSTE det ju gå att belysa biologin utan att bli kritiserad. Den fysiska vården man får, är ju de facto något som påverkar biologin? Och då är det väl bra att man ÄVEN är informerad om vad detta har för potentiella följder?
Det är fullkomligt livsfarligt att ta de hormoner man gör för att byta kön. Så många dör i cancer och andra sjukdomar väldigt snart. Man leker inte med hormonerna utan konsekvenser. Att det ska stöttas av sjukvården är lika absurt som att de skulle låta injicera body builder med hormoner eller låta skönhetsoperationer vara gratis/subventionerat.
Ja vansinnet känner inga gränser längre. Exakt så är det. Hur kan man ens erbjuda sk hormonell behandling för att närma sig en feminisering när man inte har en susning om den kvinnliga hormonbilden. Många är vi som gått till vården för att reda ut våra besvär och på sin höjd kommit hem med SSRI eller liknande. Historien kommer att döma denna tid när vi offrade människor för att vi var rädda att kallas transfoba.
Så bra att väcka dessa tankar. Tack för att du gör det!